[Crnogorski] [Deutsch]


            Ambasada Crne Gore u Austriji                                          visit montenegro |mapa| kontakt
 
 

            Botchaft von Montenegro
in Österreich
 
Ambasada Bilateralni odnosi Konzularni poslovi Multilaterala
Ambasador
Diplomatski kor
Aktuelnosti
Politički odnosi
Privredni saradnja
Kulturna saradnja
Konzularne usluge
Vize
Misija Crne Gore pri OEBS
i drugim medjunarodnim organizacijama u Beču


Iseljeništvo Crne Gore u Republici Austriji

 

              U Republici Austriji živi nešto više od tri hiljade gradjana porijeklom iz Crne Gore, i njihovih potomaka, različitog nacionalnog opredjeljenja, vjerskog uvjerenja i nivoa obrazovanja. Pripadaju, uglavnom, sloju tzv., gostujućih radnika (Gastarbeitera), koji su se, u najvećem broju, doselili u ovu zemlju 60-tih godina, sa područja sjevernog dijela Crne Gore. Disperzivno su locirani, sa najvećom koncentracijom u glavnom gradu Austrije i njegovoj okolini i neštoizrazitijim prisustvom u Gornjoj Austrij (Linz), pokrajini Vorarlberg i u okolini Salzburga.

  Ambasada Crne Gore, pored pružanja konzularne zaštite, kao najvažnijeg područja djelovanja u odnosu na dijasporu, u vrhu svojih prioriteta ima i izvršavanje različitih aktivnosti u odnosu prema crnogorskim iseljenicima. U političko-operativnom pogledu, djelovanje i aktivnosti Ambasade su komplementarni, ako ne i u cjelini identični, sa koncepcijom i ciljevima djelovanja Centra za iseljenike Crne Gore.

Očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta naših iseljenika, realno je predpostaviti, predstavlja vrh prioriteta svake države koja dijeli vrijednosti evropske civilizacije. Prezentiranje bogatog kulturnog nasledja i upoznavanje sa artefaktima i duhovnom tradicijom naroda Crne Gore, pružanje pomoći pri realizaciji odredjenih projekata kulturno edukativnog karaktera i emancipatorskog potencijala, bio je do sada i biće i u budućnosti, takodje, jedan od, neizostavnih, segmenata rada Ambasade.

Imajuci u vidu organizaciono stanje u našoj dijaspori u Austriji, očekujemo da nas upoznate sa vašim idejama i inicijativama o mogućim modalitetima okupljanja i zajedničkog organizacionog djelovanja, kako bi  zajednički ocijenili njihovu opravdanost i realnu ostvarljivost. U tome nam može dobro doći i iskustvo koje je, vec, akumulirao Austrijsko-crnogorsko udruženje “MONTENEGRO“ iz Beča. Do sada je ovo Austrijsko-crnogorsko udruženje iniciralo  i uspjesno realizovalo nekoliko, pažnje vrijednih, projekata sa naglašenom kulturnom dimenzijom. Predstavljanje crnogorske moderne umjetnosti, odnosno slikaratva grupe slikara iz „Udruženja likovnih umjetnika“ iz Ulcinja, organizovanje koncerta crnogorskog muzičkog ansambla „Veselice“, uspostavljena saradnja izmedu gimnazije iz Ulcinja sa odgovarajućom ustanovom iz 23. opštine u Beču, kao i namjere Udruženja da pokrene neke projekte na obrazovanju kadrova u oblasti turizma su samo  dio nihovih aktivnosti.

Preko ovog Udruženja moguće je prijaviti učesce za  ljetnju školu jezika i kulture Crne Gore, koju organizuje Centar za iseljenike u saradnji sa Zavodom za školstvo, pod nazivom „Crna Gora moja postojbina“, u periodu od 20. do 30. jula u odmaralištu na Ivanovim koritima „ Lovćen-Bečići".

U pokrajini Forarlberg su registrovana i dva fudbalska kluba: ”Lovćen“ i “Sutjeska“. Na njihov opstanak i dalji  status se odrazila nova realnost, nakon obnove crnogorske državnosti, i kako smo obaviješteni od predsjednika kluba „ Lovćen“, predstoji usglašavanje sa ostalim klubovima sa područja prethodne ex-Jugoslavije, oko propozicija i drugih uslova za nastavak takmičenja.

Najkraće, ostajemo otvoreni za saradnju i od vas poštovani sugradjani očekujemo da nas kontaktirate i kada ste u mogućnosti posjećujete.

 
Studentski informator
Bečki Univerzitet
Ekonomski univerzitet

Diplomatska akademija
Webster
Učite njemački jezik
Dijaspora
Crnogorska dijaspora
u Austriji

Centar za iseljenike 
Crne Gore
Linkovi
Ministarstvo inostranih 
poslova Crne Gore

Skupština Crne Gore

Vlada Crne Gore

Predsjednik Crne Gore

Agencija za promociju
investicija
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nibelungengasse 13, 1010 Wien
Tel:+43-1-715 31 02, Fax: +43-1-715 31 02 20
E-mail: diplomat-mn@me-austria.eu

www.me-austria.eu

All rights reserved Embassy of Montenegro in Austria 2008